Een fruittaart voor de herfstige dagen met clementines.
De taart bestaat uit zanddeeg, amandelcrème, clementine-marmelade, clementines-crème, afgewerkt met stukje clementines en spekjes (marshmallow).
Naar Hugo & Victor.
clementines taart
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk zanddeeg, amandelcrème, clementine-marmelade, clementine-crème, marshmallow Voor een clementines taart van 20 cm
Opbrengst 8 personen
Ingrediënten
clementine-crème
- 250 clementinesap
- 25 gr maïszetmeel
- 30 gr suiker
- 20 gr eigeel
- 40 gr room 35%
clementinesmarmelade
- 30 gr clementines
- 20 gr suiker
- 30 gr pectine NH
- 7 gr citroensap
marshmallow
- 12 gr gelatine
- 235 gr suiker
- 75 gr water
- 15 gr glucose
- 90 gr eiwit
- 15 gr vanille-extract
- 50 gr poedersuiker
- 50 gr Maïszetmeel
zanddeeg
- 67 gr koude boter in blokjes
- 110 gr bloem
- 25 gr ei
- 2,5 gr fleur de sel
- 41 gr poedersuiker
- 15 gr amandelpoeder
amandelcrème
- 30 gr zachte boter
- 20 gr suiker
- 30 gr eigeel
- 40 gr amandelpoeder
- Zestes van 1/3 citroen
opbouw en afwerking
- 2 Clementines
Instructies
clementine-crème
- Roer het maïszetmeel en de suiker glad met het eigeel en wat van het clementinesap.
- Breng het clementinesap aan de kook.
- Giet wat van het clementinesap bij het maïszetmeelmengsel, roer ondertussen goed. Giet alles terug bij het clementinesap en breng aan de kook.
- Dek af met een folie en laat afkoelen. Klop de clementinepudding los en glad.
- Klop de room lobbig en spatel onder de clementinepudding.
clementinesmarmelade
- Snij de clementines in stukjes.
- Verwarm tot ca 40°C
- Meng ondertussen de pectine met de suiker, roer onder de clementine. Breng aan de kook, en laat even doorkoken.
- Van het vuur, roer het citroensap onder.
marshmallow
- Laat de gelatine weken in koud water.
- Breng de suiker, glucose en water aan de kook. Laat koken tot een siroop van 127°C.
- Klop ondertussen het eiwit licht op.
- Giet de hete siroop straalsgewijs op het eiwit, voeg de gesmolten gelatine toe en laat koud kloppen.
- Men de poedersuiker met het maïszetmeel. Strooi lichtjes uit op een bakpapier in een recipiënt. Stort de marsmallow in de recipënt en verdeel gelijkmatig ca 2cm hoog.
- Strooi terug wat van het mengsel van poedersuiker en maïszetmeel op de marshmallow. Laat een nachtje opstijven in de koelkast. een verdeel in blokjes van 2 cm. (gebruik het poedersuikermengsel om kleven te voorkomen)
zanddeeg
- De koude boter mengen de bloem tot het poederachtig wordt. Dan het ei en het zout toevoegen. Vervolgens het gezeefde poedersuiker en amandelpoeder bijvoegen en alles kort laten mengen tot een homogeen geheel.
- Inpakken in folie en een paar uur laten opstijven in de koelkast.
- Circa 4mm dik uitrollen en in een ingeboterde taartring van 20 cm fonceren. Terug laten opstijven in de koelkast.
- Bak de taart 15 minuten blind af op 150°C. Verwijder de bakbonen en de bakring.
amandelcrème
- Klop de boter luchtig. Voeg de suiker en zestes toe. Klop nu het ei en amandelpoeder er alternerend onder.
- Spuit een spiraal op de bodem van de taart, en bak nog 5 à 6 minuten op 160°C.
- Haal de bodem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
opbouw en afwerking
- Breng een dunne laag clementinesmarmelade aan op de taart. Vul de rest van de taart op met de clementinescrème tot gelijk de rand.
- Werk af met partjes clementines en stukjes marshmallow.
Geniet van het lekkers, met mate