De  verbannen Poolse koning ‘Stanislas Leszcynski’, die in Frankrijk in het Château de Lunéville in de buurt van Nancy verbleef, kon de lokale kouglof maar weinig smaken: te droog. Het herinnerde hem aan de Babka, een brioche in de vorm van een kroon,  van zijn geboorteland. Dus vroeg hij zijn pattisier om een oplossing, deze doopte hem in Tokay wijn. Later werd de wijn vervangen door rum: de ‘Baba au Rhum’.
Deze versie is wat kindvriendelijker,alocoholvrij en frisser. Een vanille pannacotta, met hierop een baba in lichte aardbeiensiroop, bedekt met aardbeiengelei. Bovenop slagroom en aardbeien.
Naar ‘Claire Damon’ van “Des Gâteaux et du Pain“.

baba aardbei

baba, mascarponeslagroom, aardbeiensiroop
voor 12 babas van ca. 7,5cm
Gang Dessert
Keuken Frans
Trefwoorden aardbei, baba
Totale Tijd 1 hour 30 minutes
Opbrengst 12 personen
Auteur Krollemol

Ingrediënten

baba

  • 240 gr bloem
  • 2 gr fleur de sel
  • 8 gr honing
  • 4 gr instant gist
  • 270 gr ei
  • 80 gr boter
  • rode kleurstof

aardbeiensiroop

  • 2 gr gelatine
  • 100 gr aardbeien ev. diepvries
  • 200 gr aardbeienPurée
  • 150 gr water
  • 1 gr vanillepoeder
  • 150 gr suiker
  • rode kleurstof

Aardbeiengelei

  • 500 gr aardbeien ev. diepvries
  • 100 gr suiker
  • 6 gr pectine NH
  • citroensap 1/2 citroen
  • rode kleurstof

vanille pannacotta

  • 5 gr gelatine
  • 40 gr suiker
  • 300 gr room 35%
  • 200 gr melk
  • 1 vanillestokje

mascarponeslagroom

  • 50 gr mascarpone
  • 1 gr vanillepoeder
  • 250 gr room 35%
  • 25 gr poedersuiker

afwerking en montage

  • Verse Aardbeien

Instructies

baba (Christophe Adam)

  • Meng de bloem met het zout, de honing en de gist.
  • In de keukenrobot met de kneedhaak, werk het ei beetje bij beetje onder, tot het deeg loslaat van de rand.
  • Voeg de kleurstof, en de zachte boter met stukjes toe tot een homogeen geheel.
  • Doe in een bebloemde kom en laat rijzen tot het volume is verdubbeld.
  • Doe het deeg op een bebloemd werkblad, ontlucht zachtjes, en doe in een spuitzak.
  • Spuit de savarin vormpjes vol met het deeg en laat nogmaals 30 à 45′ rijzen op een warme plaats.
  • Bak 25 à 30 minuten op 170°C.
  • Haal uit de vorm in plaats nogmaals 5 minuten in de oven op 150°C om uit te drogen.

aardbeiensiroop

  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Breng de rest van de ingrediënten behalve de kleurstof aan de kook.
  • Voeg kleurstof en gelatine toe. Mix het geheel fijn.
  • Laat de baba’s de siroop opzuigen.

Aardbeiengelei

  • Mix de aardbeien fijn. Verwarm tot 45°C.
  • Meng ondertussen de suiker met de pectine. Voeg al roerend toe en breng de gelei aan de kook.
  • Van het vuur, voeg het citroensap en de rode kleurstof toe.
  • vanille pannacotta
  • Week de gelatine in koud water.
  • Schraap de vanillestok uit. Doe het merg en de peul in een kookpot met de rest van de ingrediënten.
  • Breng aan de kook. Van het vuur roer de gelatine onder. Laat wat afkoelen. Verwijder de vanillepeul.
  • Giet de pannacotta in potjes, halfvol. Laat afkoelen.

mascarponeslagroom

  • Klop de mascarpone los, voeg achtereenvolgens het vanillepoeder, slagroom en de poedersuiker toe en klop de slagroom op. Doe in een spuitzak .

afwerking en montage

  • Dompel de bovenkant van de baba’s in de aardbeiengelei. (Verwarm de gelei eventueel om hen terug vloeibaaider te maken).
  • Zet in een potje met pannacotta.
  • Spuit wat mascarponeslagroom op de baba, en werk af met verse aardbeien.

 

Geniet van het lekkers, met mate   ☕☕☕