Een brood uit mijn geboortestreek dat je traditioneel tijdens de kerstperiode bij de bakkers vindt of dat als prijs bij lokale wedstrijden wordt gegeven.

Het is een luxe broodje in de vorm van een kindje. Wat een toteman specifiek maakt is dat het echter twee hoofden,  of toten (uitsteeksels) heeft. In andere delen van het land zijn er soortgelijke broodjes met één hoofd bv de mikkeman uit Limburg.

Meestal vind je ze gevuld met rozijnen. Maar met krenten, parelsuiker, chocolade of een combinatie kan ook.

Een toteman is heerlijk met een tas warme chocolademelk.

toteman

voor 5 broodjes van  22 cm lang
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
Gang Main Course
Keuken Belgisch
Trefwoorden brood, cognou, kerst, rozijnen, toteman
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 10 Personen
Auteur Krollemol

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 200 gr melk
  • 100 gr boter zacht
  • 10 gr suiker
  • 15 gr instant gist
  • 12 gr zout
  • 200 gr ei 4 medium
  • 200 gr rozijnen of
  • 200 gr parelsuiker P4
  • ei voor dorure

Instructies

  • Laat de rozijnen of krenten zwellen door ze te weken in wat water. Enkel indien je deze als vulling gaat gebruiken.
  • Mengen al de ingrediënten behalve de vulling en boter. Als het deeg homogeen is samengekomen voeg de zachte boter toe.
  • Kneed tot een soepel deeg, 4 à 5 minuten in de keukenrobot met deeghaak. Kneed de vulling door het deeg, en laat 15 minuten rijzen.
  • Verdeel in 5 gelijke porties (ca. 250gr/portie).
  • Bol het deeg op en maak al wat langwerpig. Laat terug 15′ rijzen.
  • Vorm de toteman, rol een torpedo, iets dikker in het midden dan op de uiteindes. Rol met de handpalmen de 2 toten/hoofden.
  • Zet de toteman op een bakplaat, en laat 40 minuten rijzen op een warme plaats.
  • Verwarm de oven voor op 185°C (hete lucht).
  • Doreer de totemannen en bak de broodjes gedurende 12 à15′ minuten.
  • Haal de cougnous uit de oven en laat de totemannnen afkoelen op een rooster.

Aantekeningen

De rozijnen kunnen ook vervangen worden door iets anders vb chocoladedruppels