Wie is de koning van de dag?  Een driekoningentaart om te ontwennen van de eindejaars-gebakjes.
Bladerdeeg met frangipane ertussen. En ergens een beeldje in verstopt.
Wie het beeldje heeft mag zich tot koning of koningin van de dag kronen.

 

driekoningentaart

Moeilijkheidsgraad: makkelijk 
Voor 1 taart van 24cm
bladerdeeg, banketbakkersroom, frangipane
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Frans
Trefwoorden bladerdeeg, driekoningentaart, franchipane
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 8 personen
Auteur Krollemol

Ingrediënten

bladerdeeg

  • cirkel van 24 cm
  • cirkel van 25 cm

banketbakkersroom **

  • 240 gr melk
  • 30 gr suiker
  • 1 vanillestok
  • 30 gr suiker
  • 20 gr eigeel 1 ei
  • 25 gr puddingpoeder
  • 25 gr boter

lichte frangipane

  • 12 gr bruine rum
  • 150 gr banketbakkersroom
  • 20 gr blanke amandelnoten
  • 55 gr boter
  • 65 gr suiker
  • 75 gr amandelpoeder
  • 70 gr ei

montage bakken en afwerking

  • porseleinen beeldje
  • water
  • 1 eigeel
  • 1/2 tl room
  • snuifje fleur de sel
  • ahornsiroop

Instructies

bladerdeeg

  • Maak bladerdeeg, en rol 3 à 4 mm dik uit. Of gebruik kant en klaar bladerdeeg.
  • Snij een cirkel van 24cm en een cirkel van 25 cm. Zet in de koelkast.

banketbakkersroom

  • Schraap het merg uit de vanillestok en doe de peul en merg in een kook pot. Voeg de melk en de 30 gr suiker toe. Breng aan de kook.
  • Roer het eigeel, suiker en pudding poeder glad.
  • Tempereer het eigeelmengsel: giet al roerend wat van de melk op het eigeelmengsel.
  • Voeg het eigeelmengsel bij de resterende melk en breng terug aan de kook tot de eerste bellen verschijnen. Ondertussen goed blijven roeren.
  • Laat de pudding afkoelen tot 40°C, roer dan blokjes zachte boter onder de pudding.
  • Dek af met een vershoudfolie, die direct op de pudding geplaatst wordt om velvorming te voorkomen. Laat verder afkoelen.

lichte frangipane

  • Roer 150 gr banketbakkersroom met de rum glad.
  • Hak de amandelnoten fijn.
  • Roer de zachte boter tot ze een zalf wordt (niet gesmolten). Voeg de suiker toe en roer tot een mooi geheel. Roer nu alternerend de helft van het ei en amandelpoeder onder.
  • Herhaal voor de 2de helft van het ei en amandelpoeder.
  • Roer de amandelnoten en banketbakkersroom onder.
  • Doe in een spuitzak met een spuitmondje of gat van ca. 10 mm

montage bakken en afwerking

  • Op de kleine schijf bladerdeeg. Spuit een spiraal frangipane, ongeveer 1cm dik. Blijf een centimeter van de zijde.
  • Plaats het beeldje in de crème.
  • Strijk met een kwast wat water op de vrijgebleven zijde van het bladerdeeg.
  • Plaats de 2de schijf blader bovenop de eerste met frangipane (geef de 2 schijf eventueel een kwartslag).
  • Druk de randen goed aan, en maak inkepingen met de achterkant van een mes.
  • Draai de driekoningentaart om.
  • Meng het eigeel met de room een zout. Strijk met een kwast de dorure op de taart, blijf terug een centimeter van de rand.
  • Breng versieringen aan met een mesje. Prik 4 gaten in de taart om stoom te kunnen laten ontsnappen.
  • Zet een uur in de koelkast.
  • Bak de driekoningentaart 35 à 45 minuten af op 180°C
  • Haal uit de oven plaats op een rooster en bestrijk met ahornsiroop.

Aantekeningen

De banketbakkersroom is ruim voldoende voor 2 taarten.

 

Geniet van het lekkers, met mate ☕☕☕