Een bitterzoete pompelmoestaart voor in de winter met roze pompelmoes.
De taart bestaat uit zanddeeg, amandelcrème, pompelmoescrèmeux en verse roze pompelmoes.
Naar Hugo  & Victor.

pompelmoestaart

zanddeeg, amandelcrème, pompelmoescrémeux, pompelmoes 
Voor een taart van 20 cm
Gang Dessert
Keuken Frans
Trefwoorden amandelcrème, pompelmoes, taart, zanddeeg
Totale Tijd 1 hour 30 minutes
Opbrengst 8 personen
Auteur krollemol

Ingrediënten

pompelmoescrèmeux

  • 3 gr gelatine
  • 100 gr rood pompelmoessap
  • 75 gr suiker
  • 100 gr ei
  • 200 gr boter
  • sinaasappelzestes bio appelsien
  • 25 gr passoa

zanddeeg

  • 67 gr koude boter in blokjes
  • 110 gr bloem
  • 25 gr ei
  • 2,5 gr fleur de sel
  • 41 gr poedersuiker
  • 15 gr amandelpoeder

amandelcrème

  • 30 gr zachte boter
  • 20 gr suiker
  • 30 gr eigeel
  • 40 gr amandelpoeder
  • Zestes van 1/3 citroen bio citroen

opbouw en afwerking

  • 4 à 5 roze pompelmoezen

Instructies

pompelmoescrèmeux

  • De gelatine laten weken in koud water.
  • Maak een créme anglaise met het pompelmoessap de suiker en het ei. Doe suiker en ei in een kookpot en verwarm al roerend tot 85°C.
  • Haal van het vuur en voeg de gelatine toe. Laat afkoelen tot 45°C, mix de rest van de ingrediënten onder: boter, zestes en passoa.

zanddeeg

  • De koude boter mengen de bloem tot het poederachtig wordt. Dan het ei en het zout toevoegen. Vervolgens het gezeefde poedersuiker en amandelpoeder bijvoegen en alles kort laten mengen tot een homogeen geheel.
  • Inpakken in folie en een paar uur laten opstijven in de koelkast.
  • Circa 4mm dik uitrollen en in een ingeboterde taartring van 20 cm fonceren. Terug laten opstijven in de koelkast.
  • Bak de taart 20 minuten blind af op 150°C. Verwijder de bakbonen en de bakring.

amandelcrème

  • Klop de boter luchtig. Voeg de suiker en zestes toe. Klop nu het ei en amandelpoeder er alternerend onder.
  • Spuit een spiraal op de bodem van de taart, en bak nog 5 à 6 minuten op 160°C.
  • Haal de bodem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

opbouw en afwerking

  • Verdeel de crèmeux over de taart.
  • Werk af met partjes pompelmoes.

Aantekeningen

Buiten de verwerkings tijd moet het deeg een aantal uur opstijven. Het is best de bereiding over 2 dagen te splitsen.

Geniet van het lekkers, met mate   ☕☕☕