Een macaron voor valentijn, blinkend als een pomme d’amour.
Macarons met Franse meringue, op een stokje gedompeld in gekookte suiker (harde kraak).
recept valentijns macaronlolly
valentijns macaronlolly
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld macaron aardbei, ca. 20 stuks.
Opbrengst 20 personen
Ingrediënten
macaron schelpen
- 120 gr poedersuiker
- 120 gr amandelpoeder
- 110 gr eiwit
- 125 gr suiker
- rode kleurstof poeder
aardbeienganache
- 2 gr gelatine
- 125 gr aardbeienpuree
- 25 gr suiker
- 140 gr witte chocolade
- Lollystokjes
suikersiroop
- 500 gr suiker
- 150 gr glucose
- 200 gr water
- rode kleurstof
Instructies
macaron schelpen
- Doe het amandelpoeder en de poedersuiker in een foodprocessor. Laat een paar minuten fijn hakken en mengen om tot een (zeer) fijne broyage te komen. Zeef de broyage in een mengkom.
- Franse meringue
- Maak een Franse meringue: Doe de eiwitten in een keukenrobot. Laat de eiwitten opkloppen. Start op een middelmatige snelheid. Wanneer strepen vormen voeg de suiker in 3 maal toe. Voeg tijdens de laatste keer ook de kleurstof stof en verhoog de snelheid.
- Spatel het broyage-mengsel onder de eiwitten . Doe in een spuitzak, een spuit hartjes op bakpapier/bakmat op een bakplaat. Laat voldoende afstand tussen (min 2 cm) de macarons. Tik de plaat een paar op de tafel om eventuele luchtbellen te verwijderen, en de bovenkant van de macaron egaal te maken.
- Laat de macaron-schelpen minimum 40 minuten rusten zodat ze een velletje/korstje kunnen vormen.
- Verwarm de oven op 150°C heteluchtoven 160°C conventioneel, plaats in de oven en bak gedurende 14 à 15 minuten. Open de oven een paar maal tijdens het bakproces om de stoom te laten ontsnappen. Haal uit de oven en laat even afkoelen alvorens van het bakpapier te verwijderen.
aardbeienganache
- Laat de gelatine weken in koud water.
- Breng de puree met de suiker aan de kook. Van het vuur, voeg de gelatine toe. Giet in 3 keer op de chocolade. Roer onder tussen goed om een mooie homogene emulsie te krijgen.
- Mix de ganache met een staafmixer.
- Dek af met folie en laat opstijven in de koelkast.
- Doe de ganache in een spuitzak, spuit de ganache op het onderste koekje. Plaats de bovenste schelp op de ganache. Steek een lollystokje tussen de twee macaronschelpen.
- Laat terug voldoende opstijven in de koelkast.
suikersiroop
- Kook de suiker, glucose in water tot 150°C.
- Voeg de kleurstof toe, kook de siroop verder tot 155°C.
- Dompel de macarons in de suikersiroop, en zet op een bakmatje om af te koelen en te laten opstijven
Geniet van het lekkers, met mate