Een Kroeselvlaai of Kruisbessenvlaai.  Is een wat zure vlaai gevuld met kruisbessen of in het dialect kroeselen, kroaasjele of kroeshele.
De kruisbessenvlaai is een open vlaai die aan de klassieke definitie van een vlaai voldoet. De bodem is van  gistdeeg, de vlaai wordt samen met de vulling in zijn geheel afgebakken, en de vulling is van fruit.
Een kruisbessenvlaai is ook een typische seizoensvlaai omdat kruisbessen niet het gehele jaar voorradig zijn. Doch in sommige groothandels vind je tegenwoordig diepgevroren kruisbessen.

De kruisbessenvlaai is klaar in minder dan 2 uur. Begin met het deeg, en terwijl het deeg aan het rijzen is kan de kruisbessenvulling voorbereid worden.
Het deeg, dit is op basis van 250 gram bloem, hieronder is de methode met keukenrobot beschreven. Voor andere methodes om het deeg te bereiden, en een omrekentabel voor de ingrediënten zie vlaaiendeeg.

recept kruisbessenvlaai

kruisbessenvlaai punt

kruisbessenvlaai

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk 
kruisbessenvulling, vlaaiendeeg, afwerking 
Voor 1 vlaai van 30cm 
Kost per persoon : €
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg, Nederlands
Trefwoorden kruisbessen, kruisbessenvlaai, vlaai
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 12 personen
Auteur krollemol

Ingrediënten

kruisbessenvulling

  • 100 gr Suiker
  • 20 gr Koud Bindmiddel
  • 800 gr Kruisbessen

vlaaiendeeg

  • 1 portie vaaiendeeg op basis van 250gr bloem

afwerking

  • 20 gr Decorsuiker

Instructies

kruisbessenvulling

  • Suiker en koud bindmiddel onder elkaar mengen.
  • Kruisbessen mengen met een deel van het suikermengsel.

vlaaiendeeg

  • maak het vlaaien klaar
  • Rol het deeg uit in een circel. Fonceren in een ingeboterde vlaaipan. De kruisbessen gelijkmatig over de bodem verdelen. 30 à 35’ bakken op 170°C hete lucht (190°C conventionele oven). Let op dat de kruisbessen niet verbranden. Eventueel de oventemperatuur wat verlagen.
  • Uit oven halen, ontvormen. Laten afkoelen op rooster

afwerking

  • Decorsuiker met zeefje, wat over van de vlaai strooien.

Aantekeningen

Het decorsuiker kan ook vervangen worden door bloemsuiker. Strooi dit op de vlaai net voor het opdienen.

sub recept vlaaiendeeg

vlaaiendeeg met gist

deeg voor een vlaai met gist
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg, Nederlands
Trefwoorden vlaai, vlaaiendeeg
Voorbereiding 10 minutes
Kook Tijd 5 minutes
Totale Tijd 15 minutes
Opbrengst 12 personen
Auteur Krollemol

Ingrediënten

  • 400 gr bloem patent
  • 8 gr instant gist
  • 6 gr zout
  • 20 gr suiker
  • 80 gr ei
  • 160 gr melk
  • 96 gr boter zacht

Instructies

  • Weeg al de ingrediënten af
    vlaai ingrediënten afwegen en klaarzetten
  • Bloem, gist , suiker, ei , melk, zout en boter in de kom van de keukenrobot plaatsen. De deeghaak op de robot plaatsen.
    doe ingredienten voor de vlaai in de kom van de keukenrobot
  • Twee minuten op lage snelheid mengen. Tot alles homogeen is samengekomen.
    vlaai ingrediênten homogeen laten samenkomen
  • Dan 2 minuten op middelmatige  snelheid laten kneden.
    vlaaiendeeg laten kneden
  • Het deeg even nakneden met hand, en opbollen.
  • Doe het deeg in een afgedekte kom. Laat  30’ rijzen op een warme plaats.
    vlaaendeeg afdekken en laten rijzen