Een Kroeselvlaai of Kruisbessenvlaai. Is een wat zure vlaai gevuld met kruisbessen of in het dialect kroeselen, kroaasjele of kroeshele.
De kruisbessenvlaai is een open vlaai die aan de klassieke definitie van een vlaai voldoet. De bodem is van gistdeeg, de vlaai wordt samen met de vulling in zijn geheel afgebakken en de vulling is van fruit.
Een kruisbessenvlaai is ook een typische seizoensvlaai omdat kruisbessen niet het gehele jaar voorradig zijn. Doch in sommige groothandels vind je tegenwoordig diepgevroren kruisbessen.
De kruisbessenvlaai is klaar in minder dan 2 uur. Begin met het deeg, en terwijl het deeg aan het rijzen is kan de kruisbessenvulling voorbereid worden.
Het deeg, dit is op basis van 250 gram bloem, hieronder is de methode met keukenrobot beschreven. Voor andere methodes om het deeg te bereiden en een omrekentabel voor de ingrediënten zie vlaaiendeeg.
Het deeg is een klassiek vlaaiendeeg met gist. Van de overschotjes kan een fantasieboordje worden gemaakt, of een appelbol of flappen.
De vulling – bevat naast de kruisbessen wat suiker en bindmiddel. Dit is vooral om het vrij gekomen vocht tijdens het bakken op te vangen en een zompige vlaaibodem te voorkomen.
Voor de zoetebekken kan de vlaai luxueuser afgewerkt worden met méringue, knubbelkes (crumble) of pralin (victoriamengsel).
recept kruisbessenvlaai
kruisbessenvlaai
Ingrediënten
kruisbessenvulling
- 100 gr Suiker
- 20 gr Koud Bindmiddel
- 800 gr Kruisbessen
vlaaiendeeg
- 1 portie vaaiendeeg op basis van 250gr bloem
afwerking
- 20 gr Decorsuiker
Instructies
kruisbessenvulling
- Suiker en koud bindmiddel onder elkaar mengen.
- Kruisbessen mengen met een deel (2à3 eetlepels) van het suikermengsel.
vlaaiendeeg
- maak het vlaaien klaar
- Rol het deeg uit in een cirkel. Fonceren in een ingeboterde vlaaipan.
- Doe een dun laagje van de rest van het suikermengel op de bodem van de vlaai. De kruisbessen gelijkmatig verdelen op de vlaai.
- 30 à 35’ bakken op 170°C hete lucht (190°C conventionele oven). Let op dat de kruisbessen niet verbranden. Eventueel de oventemperatuur wat verlagen.
- Uit oven halen, ontvormen. Laten afkoelen op rooster
afwerking
- Decorsuiker met zeefje, wat over van de vlaai strooien.
Aantekeningen
sub recept vlaaiendeeg
vlaaiendeeg met gist
Ingrediënten
- 400 gr bloem patent
- 8 gr instant gist
- 6 gr zout
- 20 gr suiker
- 80 gr ei
- 160 gr melk
- 96 gr boter zacht
Instructies
- Weeg al de ingrediënten af
- Bloem, gist , suiker, ei , melk, zout en boter in de kom van de keukenrobot plaatsen. De deeghaak op de robot plaatsen.
- Twee minuten op lage snelheid mengen. Tot alles homogeen is samengekomen.
- Dan 2 minuten op middelmatige snelheid laten kneden.
- Het deeg even nakneden met hand, en opbollen.
- Doe het deeg in een afgedekte kom. Laat 30’ rijzen op een warme plaats.