Een Kroeselvlaai of Kruisbessenvlaai.  Is een wat zure vlaai gevuld met kruisbessen of in het dialect kroeselen, kroaasjele of kroeshele.
De kruisbessenvlaai is een vlaai die aan de klassieke definitie van een vlaai voldoet. De bodem is van  gistdeeg, de vlaai wordt samen met de vulling in zijn geheel afgebakken, en de vulling is van fruit.
Een kruisbessenvlaai is ook een typische seizoensvlaai daar kruisbessen niet het gehele jaar voorradig zijn. Doch in sommige groothandels vind je tegenwoordig diepgevroren kruisbessen.

De kruisbessenvlaai is klaar in minder dan 2 uur. Begin met het deeg, en terwijl het deeg aan het rijzen is kan de kruisbessenvulling voorbereid worden.
Het deeg, dit is op basis van 250 gram bloem, hieronder is de methode met keukenrobot beschreven. Voor andere methodes om het deeg te bereiden zie vlaaiendeeg.

recept kruisbessenvlaai

kruisbessenvlaai punt

kruisbessenvlaai

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk 
kruisbessenvulling, vlaaiendeeg, afwerking 
Voor 1 vlaai van 30cm 
Kost per persoon : €
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg, Nederlands
Trefwoorden kruisbessen, kruisbessenvlaai, vlaai
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 12 personen
Auteur krollemol

Ingrediënten

kruisbessenvulling

  • 100 gr Suiker
  • 20 gr Koud Bindmiddel
  • 800 gr Kruisbessen

vlaaiendeeg

  • 250 gr Bloem-Patent
  • 5 gr Instant Gist
  • 13 gr Suiker
  • 50 gr Ei
  • 100 gr Volle Melk
  • 3,75 gr Zout
  • 60 gr Boter

afwerking

  • 20 gr Decorsuiker

Instructies

kruisbessenvulling

  • Suiker en koud bindmiddel onder elkaar mengen.
  • Kruisbessen mengen met een deel van het suikermengsel.

vlaaiendeeg

  • Bloem-Patent, gist , suiker, ei , melk , zout en boter in de keukenrobot mengen met de deeghaak. Twee minuten op lage snelheid en nog eens twee minuten op middelmatige snelheid laten kneden Nog even met de hand nakneden. Het deeg 30’ laten rijzen in een afgedekte kom.
  • Rol het deeg uit in een circel. Fonceren in een ingeboterde vlaaipan. De kruisbessen gelijkmatig over de bodem verdelen. 30 à 35’ bakken op 170°C hete lucht (190°C conventionele oven). Let op dat de kruisbessen niet verbranden. Eventueel de oventemperatuur wat verlagen.
  • Uit oven halen, ontvormen. Laten afkoelen op rooster

afwerking

  • Decorsuiker met zeefje, wat over van de vlaai strooien.