Een open appelvlaai met pudding en verse appels in fijne schijfjes gesneden.
Appels blijven prettig om mee te werken in gebak. Hier in Haspengouw is er geen gebrek aan lekkere appels.
De appelvlaai van een hele tijd terug herbekeken. De bedoeling was om appelsmaak beter te laten uitkomen, het uitzicht te verbeteren . Een minder dikke geleilaag tussen de appels. En het wat sneller te laten te gaan.
In tegenstelling tot de vorige versie, waarin gewone pudding werd verwerkt, bevat deze banketbakkersroom op basis van appelsap. En de gelatine gebaseerde appelgelei is vervangen door een kant en klare (neutrale) afdekgelei verkrijgbaar in bakkersspeciaalzaken, of een echte appelgelei (zie tarte-tatin).
Voor het deeg een gewoon vlaaiendeeg op basis van 250gr bloem voor een vlaai van 30 cm.
appelvlaai v2.0
Ingrediënten
appel banketbakkersroom
- 500 gr bio appelsap
- 30 gr suiker
- 30 gr vanillesuiker
- 60 gr puddingpoeder
- 40 gr eigeel
- 50 gr boter
vlaaiendeeg
- op basis van 250 gr bloem
vulling
- 6 middelgrote appels
vlaai afwerking en montage
- gesmolten boter
- poedersuiker
- decorsuiker
- afdekgelei of appelgelei
Instructies
appel banketbakkersroom
- Roer de suikers het puddingpoeder en het eigeel glad, eventueel met een scheutje sap.
- Breng het sap aan de koek. Giet wat van het sap, al roerend, op het puddingpoedermengsel.
- Voeg alles terug bij het sap. Breng aan de kook, laat al roerend even doorkoken.
- Mix de boterblokjes onder.
- Laat de pudding afkoelen, bedek met een volie die direct in contact is met de pudding.
vlaaiendeeg
- bereid het vlaaiendeeg
- Rol het deeg gelijkmatig uit in een cirkel, fonceer het in een ingeboterde vlaaipan.
- Laat 30′ rijzen.
vulling
- Schil de appels. Verwijder het klokhuis. En snij de appels in gelijkmatige partjes. Doe de partjes in een kom met water en wat citroensap om het verkleuren te voorkomen.
- Voor het gebruik, laat de appels uitlekken. En dep de appelpartjes droog.
vlaai afwerking en montage
- Verwarm de oven voor op 180°C Hete Lucht. Verdeel de pudding gelijkmatig over de bodem van de vlaai, schik de appeltjes dakpansgewijs op de vlaai. Strijk de appeltjes lichtjes in met gesmolten boter, strooi een doen laagje poedersuiker over de appels.
- Laat de vlaai nog 20 à 30 minuten rijzen.
- Bak 25 à 30 minuten af. Draai halfweg de tijd de vlaai in de over om de vlaai gelijkmatig te laten kleuren. Haal uit de oven, ontvorm en laat afkoelen op een rooster. Bestrijk de vlaai met de appel- of afdekgelei. Strooi wat decorsuiker op de vlaaikorst.