Een abrikozenvlaai blijft een klassieker onder de vlaaien. Bij de bakker vind je dikwijls verschillende versies van een abrikozenvlaai: De open versie of met raster zodat de abrikozenvulling nog zichtbaar is, met een gesloten deksel of met knubbelkes of kruimel bovenop.
Verse abrikozen zijn alleen tijdens de zomermaanden te vinden, en worden niet veel gebruikt. Voor de abrikozenvulling worden kant en klare blikken verkocht met een soort van (te) zoete abrikozencompote.  Maar om de vlaai iets minder zondig te maken en ze een frissere smaak te geven heb ik gekozen voor abrikozen  uit blik, of op basis van ongezoete abrikozenpulp. Beide vulling zijn hieronder weergeven, kies naargelang de beschikbaarheid van de ingrediënten.

Met wat planning is de abrikozenvlaai klaar in minder dan 2 uur. Beginnen met het deeg, en terwijl het vlaaiendeeg aan het rijzen is kan  de abrikozenvulling klaargemaakt worden.

Het deeg is een klassiek vlaaiendeeg met gist. Van de overschotjes kan een fantasieboordje worden gemaakt, of een appelbol of flappen.

Het deeg, dit is op basis van 400 gram bloem, hieronder is de methode met keukenrobot beschreven. Voor andere methodes en maten zie vlaaiendeeg. Ook de vulling kan worden omgerekend naar andere maten.

recept abrikozenvlaai met raster

Abrikozen vlaai met artisanaal raster

abrikozenvlaai

abrikozenvulling, vlaaiendeeg, afwerking
Voor 1 vlaai van 30cm
Kostprijs : €
Moeilijkheidsgraad : makkelijk
Versie : 1.2
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg, Nederlands
Trefwoorden abrikozen, abrikozenvlaai, abrikozenvulling, ladder, raster, rooster, vlaai, vlaaibodem, vlaaiendeeg
Voorbereiding 30 minutes
Kook Tijd 30 minutes
rijstijd 1 hour
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 12 personen
Calories 257kcal
Auteur Krollemol

Ingrediënten

abrikozenvulling met pulp (**)

vulling met abrikozen uit blik (**)

  • 600 gr Abrikozen in blik
  • 55 gr Maïzena
  • 20 ml Citroensap

vlaaiendeeg

afwerking

  • Boter invetten vlaaipan
  • 1 ei voor de dorure
  • Korrelsuiker
  • 25 gr Decorsuiker

Instructies

abrikozenvulling met pulp (**)

  • Bereid de abrikozenvulling.
    1 portie abrikozenvulling met pulp
  • Koel bewaren tot gebruik.

vulling met abrikozen uit blik (**)

  • Lek de abrikozen uit en doe in een kookpot, maar bewaar 300 ml van het sap.
    600 gr Abrikozen in blik
  • Voeg de het maiszetmeel en citroensap toe aan het sap en roer tot een glad mengsel. Voeg bij de abrikozen, pureer de abrikozen grof en breng het geheel aan de kook zodat de alles bindt. Laat afkoelen in een kom met een folie erover..
    55 gr Maïzena, 20 ml Citroensap

vlaaiendeeg voor vlaaibodem en rooster

  • Bereid het vlaaiendeeg
    1 portie vlaaiendeeg
  • Het deeg verdelen in 2:  Een grote portie van ongeveer 480gram  voor de vlaaibodem en een kleinere van 270gram voor het raster.
  • Mooie bolletjes van de deegporties maken.
  • De kleiner bol deeg uitrollen in een cirkel, en een raster maken. Laat het deeg ontspannen en wat uitzetten in de raster.
  • Hierna de grote bol deeg voor de vlaaibodem uitrollen in een cirkel. Fonceer het vlaaiendeeg in een ingeboterde vlaaipan.
    Boter
  • Abrikozenvulling gelijkmatig over de bodem van de vlaai verdelen.
    1 portie abrikozenvulling met pulp
  • De rand van de abrikozenvlaai bestrijken met water en hierop het raster plaatsen.
  • Kluts het ei, en bestrijk de raster met de dorure.
    1 ei
  • Strooi korrelsuiker op het raster
    Korrelsuiker
  • Bak de vlaai gedurende 30 à 35’ bakken op 180°C in een heteluchtoven (200°C in een conventionele).
  • Haal de vlaai uit de oven. Laat de abrikozenvlaai afkoelen op een rooster.

afwerking

  • Decorsuiker met zeefje wat over de rand van de abrikozenvlaai strooien.
    25 gr Decorsuiker

Aantekeningen

(**) Kies naargelang de beschikbaarheid de vulling met abrikozenpulp of abrikozen uit blik
Decorsuiker kan vervangen worden door bloemsuiker.

Subrecept vlaaiendeeg

vlaaiendeeg met gist

deeg voor een vlaai met gist
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg, Nederlands
Trefwoorden vlaai, vlaaiendeeg
Voorbereiding 10 minutes
Kook Tijd 5 minutes
Totale Tijd 15 minutes
Opbrengst 12 personen
Auteur Krollemol

Ingrediënten

  • 400 gr bloem patent
  • 8 gr instant gist
  • 6 gr zout
  • 20 gr suiker
  • 80 gr ei
  • 160 gr melk
  • 96 gr boter zacht

Instructies

  • Weeg al de ingrediënten af
    vlaai ingrediënten afwegen en klaarzetten
  • Bloem, gist , suiker, ei , melk, zout en boter in de kom van de keukenrobot plaatsen. De deeghaak op de robot plaatsen.
    doe ingredienten voor de vlaai in de kom van de keukenrobot
  • Twee minuten op lage snelheid mengen. Tot alles homogeen is samengekomen.
    vlaai ingrediênten homogeen laten samenkomen
  • Dan 2 minuten op middelmatige  snelheid laten kneden.
    vlaaiendeeg laten kneden
  • Het deeg even nakneden met hand, en opbollen.
  • Doe het deeg in een afgedekte kom. Laat  30’ rijzen op een warme plaats.
    vlaaendeeg afdekken en laten rijzen

Subrecept Abrikozenvulling op basis van pulp

Abrikozenvulling

Abrikozenvulling
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
versie : 1.1
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg, Nederlands
Trefwoorden abrikozenvulling
Totale Tijd 10 minutes
Opbrengst 12 personen
Calories 90kcal
Auteur Krollemol

Ingrediënten

Abrikozenvulling

  • 152 gr suiker
  • 35 gr koud bindmiddel
  • 984 gr abrikozenpulp

Instructies

Abrikozenvulling

  • Zet de ingrediënten klaar
  • Suiker en koud bindmiddel onder elkaar mengen
    152 gr suiker, 35 gr koud bindmiddel
  • Abrikozenpulp Het mengsel al roerend, onder de abrikozenpulp mengen.
    984 gr abrikozenpulp

 

Geniet van het lekkers, met mate ☕☕☕☕