Peperkoek, schijnt een lange geschiedenis te hebben die terug gaat naar de tijd van de Egyptenaren. De exacte uitvinder is niet meer te achterhalen.
In Vlaanderen wordt deze koek meestal peperkoek genoemd verwijzend naar de kruiden die erin zitten. De Franse benaming “Pain d’epices” – kruidenbrood lijkt dan ook een meer correcte benaming. Temeer een goede peperkoek met roggebloem dient gemaakt te zijn en weinig peper bevat. In Nederland gaat peperkoek als ontbijtkoek door het leven.
Peperkoek schijnt gezond te zijn omdat hij geen vet, noch bewaarmiddelen bevat. En de peperkoek wordt gemaakt met honing en de vezelrijke rogge. Dit dient toch met een korreltje zout genomen te worden omdat de koek heel rijk is aan suikers.
Deze rijke donkere peperkoek is gemaakt met echte “Haspengouwse Fruitbloesemhoning” en kandijsuiker en niet met de goedkopere “invertsuiker” of “trimoline”. De smaak kan naar wens verder worden aangepast door de kruidenmengeling aan te passen.
Om de koek goed op smaak te krijgen, dient het deeg best een paar dagen te rijpen.
Peperkoek
Ingrediënten
Voordeeg
- 300 gr Melk Volle
- 150 gr kandijsuiker
- 150 gr Honing
- 275 gr Roggebloem
- 100 gr Roggemeel
- 3 gr Muscaatnoot
- 3 gr Gemberpoeder
- 3 gr Kaneel ceylon
- 3 gr Kruidnagel gemalen
- 1 Sinaasappelzestes
Peperkoek
- 15 gr Bakpoeder
- 100 gr Honing
Instructies
Voordeeg
- De droge ingrediënten goed mengen : roggebloem, roggemeel, muscaatnoot, gemberpoeder, kaneel, zestes en kruidnagel.
- De melk met de kandijsuiker en de honing aan de kook brengen.
- Van het vuur, de siroop onder de droge bestanddelen mengen.
- Het voordeeg voor de peperkoek één à twee dagen laten rijpen.
Peperkoek
- Het voordeeg loskloppen met de K haak in de keukenrobot.
- De honing en het bakpoeder onder mengen
- Het peperkoekdeeg storten in een bakvorm (18x10x7cm) bekleed met bakpapier.
- De peperkoek bakken op 150°C gedurende min 1 uur
- Doe prikproef om te controleren als de peperkoek binnenin gaar is.
- Uit de oven halen bestrijken melk en honing. Wat versieren met suikerkorrels.
- Even terug een paar minuten in de oven zetten
- De peperkoek uit de oven en de bakpan halen.
- Laat de peperkoek afkoelen op een rooster.