Een gesloten appelvlaai, een vlaai met een appelvulling en een bovenaan afgesloten met een deksel. In sommige streken worden gesloten vlaaien ook wel toeten genoemd, een appeltoet.

Deze vlaai bevat een bijtgare appelvulling met vanille. De vulling kan ook vervangen worden door  (kant en klare) appelmoes.

Het deksel van de appelvlaai is gedoreerd en ingestreken met siroop om het te laten glanzen en met een vork strepen op getrokken. Van de overschot van het deeg werden kleine latjes gemaakt om de vlaai wat op te smukken.

gesloten appelvlaai

Moeilijkheidsgraad : Makkelijk 
Samenstelling : appelvulling, dorure, vlaaiendeeg, siroop 
Voor 1 vlaai van 30cm 
Kost per persoon : € 
Recept versie : 1.0
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg, Nederlands
Trefwoorden appels, deksel, gesloten appelvlaai, vlaai, vlaaibodem
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 12 personen
Auteur krollemol

Ingrediënten

appelvulling

  • 100 gr Boter
  • 800 gr Appels Jonagold
  • 50 gr Suiker eerste deel
  • 20 gr Vanillesuiker
  • 15 gr Puddingpoeder
  • 30 gr Suiker tweede deel
  • 20 gr Water
  • 200 gr Appels Granny Smith

dorure

  • 40 gr Eigeel
  • 5 gr Room 35%

vlaaiendeeg

  • op basis van 400 gr bloem

Siroop

  • 50 gr Suiker
  • 50 gr Water

Instructies

appelvulling

  • Maak de jonagold appels schoon: Schil de appels, verdeel in 4 en verwijder het klokhuis. Snij in plakjes van 2 à 3 mm.
  • Glaceer de appels in de boter, met het eerste deel suiker en de vanillesuiker.
  • Roer het tweede deel suiker, de puddingpoeder met het water glad
  • Bind het vocht van de appels.
  • Maak de granny smiths appels schoon: Schil de appels, verdeel in 4 en verwijder het klokhuis. Snij in plakjes van 2 mm.
  • Meng de granny smiths partjes on de rest van het appelmengsel.

vlaaiendeeg

  • bereid het vlaaiendeeg op basis van 400gr bloem.
  • Weeg 460 gram van het deeg af. Rol het uit en fonceer het in een ingeboterde vlaaipan. 
  • Verdeel hiervover de appelvulling.
  • Rol het resterende deeg uit. Strijk wat water op de rand van de vlaai en plaats hierover het deksel. Zorg voor een stoomgat in het deksel.

dorure

  • meng het eigeel met de room
  • strijk het deksel van de vlaai in met de dorure

narijzen

  • Laat de vlaai nog een half uur narijzen op een warme plaats.

breng eventueel nog wat versieringen aan, deze kunnen gemaakt worden van de overschot van het deeg.

    Bakken

    • verwarm de oven voor op 180°C
    • breng een tweede laag dorure aan
    • bak de appelvaai af op 170°C gedurende 25 à 30 minuten.

    siroop

    • Net voor de vlaai klaar is, kook even het water met de suiker
    • Haal de vlaai uit de oven en strijk dadelijk in met siroop
    • Ontvorm en laaten afkoelen op rooster