Een gesloten appelvlaai, een vlaai met een appelvulling en een bovenaan afgesloten met een deksel. In sommige streken worden gesloten vlaaien ook wel toeten genoemd, een appeltoet.

Deze vlaai bevat een bijtgare appelvulling met vanille. De vulling kan ook vervangen worden door  (kant en klare) appelmoes.

Het deksel van de appelvlaai is gedoreerd en ingestreken met siroop om het te laten glanzen en met een vork strepen op getrokken. Van de overschot van het deeg werden kleine latjes gemaakt om de vlaai wat op te smukken.

Recept gesloten appelvlaai

gesloten appelvlaai

Moeilijkheidsgraad : Makkelijk 
Samenstelling : appelvulling, dorure, vlaaiendeeg, siroop 
Voor 1 vlaai van 30cm 
Recept versie : 1.1
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg, Nederlands
Trefwoorden appels, deksel, gesloten appelvlaai, vlaai, vlaaibodem
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 12 personen
Auteur krollemol

Ingrediënten

appelvulling

  • 1 portie Appelvulling

dorure

  • 40 gr Eigeel
  • 5 gr Room 35%

vlaaiendeeg

  • op basis van 400 gr bloem

Siroop

  • 50 gr Suiker
  • 50 gr Water

Instructies

appelvulling

  • Bereid de appelvulling

vlaaiendeeg

  • bereid het vlaaiendeeg op basis van 400gr bloem.
  • Weeg 460 gram van het deeg af. Rol het uit en fonceer het in een ingeboterde vlaaipan. 
  • Verdeel hiervover de appelvulling.
  • Rol het resterende deeg uit. Strijk wat water op de rand van de vlaai en plaats hierover het deksel. Zorg voor een stoomgat in het deksel.

dorure

  • meng het eigeel met de room
  • strijk het deksel van de vlaai in met de dorure

narijzen

  • Laat de vlaai nog een half uur narijzen op een warme plaats.

versiering

  • breng eventueel nog wat versieringen aan, deze kunnen gemaakt worden van de overschot van het deeg.

Bakken

  • verwarm de oven voor op 180°C
  • breng een tweede laag dorure aan
  • bak de appelvaai af op 170°C gedurende 25 à 30 minuten.

siroop

  • Net voor de vlaai klaar is, kook even het water met de suiker
  • Haal de vlaai uit de oven en strijk dadelijk in met siroop
  • Ontvorm en laaten afkoelen op rooster

Sub-recept vlaaiendeeg

vlaaiendeeg met gist

deeg voor een vlaai met gist
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg, Nederlands
Trefwoorden vlaai, vlaaiendeeg
Voorbereiding 10 minutes
Kook Tijd 5 minutes
Totale Tijd 15 minutes
Opbrengst 12 personen
Auteur Krollemol

Ingrediënten

  • 400 gr bloem patent
  • 8 gr instant gist
  • 6 gr zout
  • 20 gr suiker
  • 80 gr ei
  • 160 gr melk
  • 96 gr boter zacht

Instructies

  • Weeg al de ingrediënten af
    vlaai ingrediënten afwegen en klaarzetten
  • Bloem, gist , suiker, ei , melk, zout en boter in de kom van de keukenrobot plaatsen. De deeghaak op de robot plaatsen.
    doe ingredienten voor de vlaai in de kom van de keukenrobot
  • Twee minuten op lage snelheid mengen. Tot alles homogeen is samengekomen.
    vlaai ingrediênten homogeen laten samenkomen
  • Dan 2 minuten op middelmatige  snelheid laten kneden.
    vlaaiendeeg laten kneden
  • Het deeg even nakneden met hand, en opbollen.
  • Doe het deeg in een afgedekte kom. Laat  30’ rijzen op een warme plaats.
    vlaaendeeg afdekken en laten rijzen

Sub-recept Appelvulling

Appelvulling

Appelvulling om te gebruiken in gebak. Niet te zoet, met nog wat beet.
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk 
Samenstelling : appelsm specerijen
 Voor 1 vlaai van 30cm 
Recept versie : 1.1
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg
Trefwoorden appel, appels, appelvulling, granny smith, jonogold
Voorbereiding 15 minutes
Kook Tijd 20 minutes
Totale Tijd 35 minutes
Auteur Krollemol

Ingrediënten

  • 800 gr Appels Jonagold (6 à 8 appels)
  • 40 gr citroensap 1 citroen
  • 50 gr Suiker 1ste deel
  • 1 kaneelstok ceylon
  • 2 steranijs
  • 30 water
  • 20 gr vanillesuiker 2e deel
  • 15 gr koud bindmiddel
  • 200 gr Appels Granny Smith

Instructies

  • Maak de jonagold appels schoon: Schil de appels, verdeel in 4 en verwijder het klokhuis. Snij in plakjes van 2 à 3 mm. Besprenkel tussendoor met het citroensap.
  • Doe de appels samen met het eerste deel suiker, water, de kaneelstok en de steranijs in een pot. Laat op een zacht vuur gaar koken.
  • Meng het bindmiddel met het 2e deel suiker, en meng het al sneeuwend toevoegend onder.
  • net voor het gebruiken van de vulling, Maak de granny smith appels schoon: Schil de appels, verdeel in 4 en verwijder het klokhuis. Snij in plakjes van 2 à 3 mm. En roer onder de rest van de vulling.

Aantekeningen

De specerijen kunnen vervangen worden naar smaak. vb echte vanille en de vanillesuiker vervangen door gewone kristalsuiker.