Een open bosvruchtenvlaai, een vlaai met een vulling van gemengde bosvruchten. Deze bosvruchten kunnen vers zijn of kant en klare mixen uit de diepvries. De bosvruchtenmengeling bestaat uit : rode bes, aardbei, framboos, braambes, zwarte bes, wilde bosbes

Deze bosvruchtenvlaai is wat zurig, ze kan ook afgewerkt worden met een zoete topping, crumble, meringue of slagroom.

De vlaai kan gebakken worden met 2 subrecepten.

Het deeg is een klassiek vlaaiendeeg met gist. Van de overschotjes kan een fantasieboordje worden gemaakt, of een appelbol of flap. De vulling – is een gebonden bosvruchtenvulling.

Recept open bosvruchtenvlaai

Bosvruchtenvlaai Open

Moeilijkheidsgraad : Makkelijk 
Samenstelling : bosvruchtenvulling, dorure, vlaaiendeeg, afwerking
Voor 1 vlaai van 30cm 
Recept versie : 1.0
Gang Dessert, Vlaai
Keuken Belgisch, Limburg, Nederlands
Trefwoorden bosvruchten, open bosvruchtenvlaai, vlaai, vlaaibodem, vlaaiendeeg
Voorbereiding 30 minutes
Kook Tijd 30 minutes
1 hour
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 12
Auteur Krollemol

Ingrediënten

Bosvruchtenvulling

Vlaaiendeeg

  • 1 Portie op basis van 250 gr bloem

Bakken en afwerking

  • Boter om vlaaipan in te vetten
  • 1 Ei voor dorure

Instructies

Bosvruchtenvulling

  • Bereid de bosvruchtenvulling
    1 Portie Bosvruchtenvulling

Vlaaiendeeg

  • Bereid het vlaaiendeeg op basis van 250gr bloem.
    1 Portie op basis van 250 gr bloem
  • Rol het uit en fonceer het in een ingeboterde vlaaipan. En prik gaatjes in de bodem.
    Boter
  • Strooi wat broyage over de bodem (dun laagje).
    30 gr Broyage
  • Verdeel hier over de Bosvruchtenvulling.

Dorure

  • Klop een ei.
    1 Ei
  • Strijk de rand van het vlaaiendeeg in met dorure.

Narijzen

  • Laat de vlaai nog een half uur narijzen op een warme plaats.

Bakken

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Bak de bosvruchtenvlaai af op 170-180°C gedurende 25 à 30 minuten.

Afwerking

  • Verwarm de afdekgelei met wat water.
  • Strijk de bovenkant van de vulling van de bosvruchtenvlaai in met de afdekgelei.

Sub-recept vlaaiendeeg

vlaaiendeeg met gist

deeg voor een vlaai met gist
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg, Nederlands
Trefwoorden vlaai, vlaaiendeeg
Voorbereiding 10 minutes
Kook Tijd 5 minutes
Totale Tijd 15 minutes
Opbrengst 12 personen
Auteur Krollemol

Ingrediënten

  • 400 gr bloem patent
  • 8 gr instant gist
  • 6 gr zout
  • 20 gr suiker
  • 80 gr ei
  • 160 gr melk
  • 96 gr boter zacht

Instructies

  • Weeg al de ingrediënten af
    vlaai ingrediënten afwegen en klaarzetten
  • Bloem, gist , suiker, ei , melk, zout en boter in de kom van de keukenrobot plaatsen. De deeghaak op de robot plaatsen.
    doe ingredienten voor de vlaai in de kom van de keukenrobot
  • Twee minuten op lage snelheid mengen. Tot alles homogeen is samengekomen.
    vlaai ingrediênten homogeen laten samenkomen
  • Dan 2 minuten op middelmatige  snelheid laten kneden.
    vlaaiendeeg laten kneden
  • Het deeg even nakneden met hand, en opbollen.
  • Doe het deeg in een afgedekte kom. Laat  30’ rijzen op een warme plaats.
    vlaaendeeg afdekken en laten rijzen

Sub-recept Bosvruchtenvulling

Bosvruchtenvulling

Bosvruchtenvullling om te gebruiken in gebak. Licht zuur van smaak.
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk 
Samenstelling : Bosvruchten bindmiddel
 Voor 1 vlaai van 30cm 
Recept versie : 1.0
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Limburg
Trefwoorden aalbessen, aardbei, bosbes, bosvruchten, bosvruchtenvulling, braambessen, cassis, frambozen, vlaaivulling
Voorbereiding 10 minutes
Totale Tijd 10 minutes
Opbrengst 12
Auteur Krollemol

Ingrediënten

  • 1000 gr Brosvruchten vers of diepvries
  • 40 gr Koud bindmiddel
  • 80 gr Suiker

Instructies

  • Laat de ingevroren bosvruchten ontdooien.
  • Meng de suiker en het koud bindmiddel. Meng het vervolgens al sneeuwend onder de bosvruchten mix.
  • Bewaar koel en afgedekt.