Hedendaags citroentaartje in de vorm van een tartelette met croutedeeg, een zachte citroencrème (Pierre Hermé) die wegsmelt in de mond en Italiaanse Meringue.

Best koel bewaren, en degusteren op kamertemperatuur.

Recept  Citroentaartje met Italiaanse Meringue

Citroentaartjes

Voor 12 taartjes van 8cm
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk 
Samenstelling : Croutedeeg, Citroencrème, Italiaanse meringue
Recept versie : 1.0
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Frans
Trefwoorden citroen, citroentaart, italiaanse meringue
Voorbereiding 1 hour 35 minutes
Kook Tijd 25 minutes
Totale Tijd 2 hours
Opbrengst 12 taartjes
Auteur Krollemol

Ingrediënten

Deeg

Citroencrème

  • 220 gr Suiker
  • 9 gr Citroenzestes Zestes van 3 biocitroenen
  • 160 gr Citroensap ca. sap van 4 citroenen
  • 200 gr Ei 4 medium eieren
  • 300 gr Boter

Italiaanse Meringue

Afwerking

  • 6 gr Limoenzestes Zests van 2 limoenen

Instructies

Deeg

Citroencrème

  • Wrijf de citroenzestes door de suiker.
    220 gr Suiker, 9 gr Citroenzestes
  • Voeg het citroensap toe en meng, Voeg de eieren to en meng.
    200 gr Ei, 160 gr Citroensap
  • Porter à la nappe: Verwarm alles zachtjes (eventueel au bain marie) tot het begint in te dikken (ca 84°C).
  • Laat afkoelen tot onder 40°C. Mix de boter onder met een staafmixer gedurende 5 minuten.
    300 gr Boter

Italiaanse Meringue

  • Bereid de Italiaanse meringue

Afwerking

  • Vul de taartjes met de citroencrème.
  • Spuit de italiaanse meringue op de taartjes.
  • Brand de meringue af
  • versier met wat limoenzestes
    6 gr Limoenzestes

Croute deeg

Basis croute deeg
Gang Dessert
Keuken Belgisch, Frans
Trefwoorden deeg, zanddeeg
Voorbereiding 15 minutes
Kook Tijd 0 minutes

Ingrediënten

  • 120 gr Boter (Zacht)
  • 50 gr Suiker
  • 50 gr Amandelpoeder
  • 50 gr Ei (Medium ei)
  • 200 gr Patentbloem
  • 2 gr Fleur de Sel

Instructies

  • Klop de boter zacht. (bij voorkeur in een keukenrobot met K haak)
  • Voeg het suiker toe, en blijf zacht kloppen.
  • Amandelpoeder toevoegen.
  • Ei toevoegen en laten opnemen.
  • Bloem en zout toevoegen, en kort laten mengen.
  • Inpakken in folie en terug laten opstijven in de koelkast.

Italiaanse Meringue

Voor 1 portie Italiaanse Meringue
Moeilijkheidsgraad : Makkelijk 
Samenstelling : Eiwit Suiker(siroop)
Recept versie : 1.0
Gang Dessert
Keuken Belgisch, French
Trefwoorden italiaanse meringue
Voorbereiding 10 minutes
Kook Tijd 5 minutes
Totale Tijd 20 minutes
Opbrengst 1 Portie
Auteur Krollemol

Ingrediënten

Siroop

  • 40 gr Water
  • 120 gr Suiker

Eiwit

  • 60 gr Eiwit

Instructies

Siroop

  • Doe het water in een kookpot, vervolgens de suiker.
    40 gr Water, 120 gr Suiker
  • Breng aan de kook tot 121°C
  • Als de temperatuur 110°C bereikt, begin de eiwitten op te kloppen

Meringue

  • Zet de klopper (mixer) op een trage stand, voeg de siroop in een zachte straal toe.
    60 gr Eiwit
  • Laat de meringue koud kloppen op hoge snelheid.