Citroentaartjes
Hedendaags citroentaartje in de vorm van een tartelette met croutedeeg, een zachte citroencrème (Pierre Hermé) die wegsmelt in de mond en Italiaanse Meringue.
Best koel bewaren, en degusteren op kamertemperatuur.
Recept Citroentaartje met Italiaanse Meringue
Citroentaartjes
Voor 12 taartjes van 8cmMoeilijkheidsgraad : Makkelijk Samenstelling : Croutedeeg, Citroencrème, Italiaanse meringueRecept versie : 1.0
Opbrengst 12 taartjes
Ingrediënten
Deeg
- 1 Portie
Croutedeeg
Citroencrème
- 220 gr Suiker
- 9 gr Citroenzestes Zestes van 3 biocitroenen
- 160 gr Citroensap ca. sap van 4 citroenen
- 200 gr Ei 4 medium eieren
- 300 gr Boter
Italiaanse Meringue
- 1.5 Portie
Italiaanse Meringue
Afwerking
- 6 gr Limoenzestes Zests van 2 limoenen
Instructies
Deeg
- Bereid het croutedeeg
Citroencrème
- Wrijf de citroenzestes door de suiker.220 gr Suiker, 9 gr Citroenzestes
- Voeg het citroensap toe en meng, Voeg de eieren to en meng.200 gr Ei, 160 gr Citroensap
- Porter à la nappe: Verwarm alles zachtjes (eventueel au bain marie) tot het begint in te dikken (ca 84°C).
- Laat afkoelen tot onder 40°C. Mix de boter onder met een staafmixer gedurende 5 minuten.300 gr Boter
Italiaanse Meringue
- Bereid de Italiaanse meringue
Afwerking
- Vul de taartjes met de citroencrème.
- Spuit de italiaanse meringue op de taartjes.
- Brand de meringue af
- versier met wat limoenzestes6 gr Limoenzestes
Croute deeg
Basis croute deeg
Ingrediënten
- 120 gr Boter (Zacht)
- 50 gr Suiker
- 50 gr Amandelpoeder
- 50 gr Ei (Medium ei)
- 200 gr Patentbloem
- 2 gr Fleur de Sel
Instructies
- Klop de boter zacht. (bij voorkeur in een keukenrobot met K haak)
- Voeg het suiker toe, en blijf zacht kloppen.
- Amandelpoeder toevoegen.
- Ei toevoegen en laten opnemen.
- Bloem en zout toevoegen, en kort laten mengen.
- Inpakken in folie en terug laten opstijven in de koelkast.
Italiaanse Meringue
Voor 1 portie Italiaanse MeringueMoeilijkheidsgraad : Makkelijk Samenstelling : Eiwit Suiker(siroop)Recept versie : 1.0
Opbrengst 1 Portie
Ingrediënten
Siroop
- 40 gr Water
- 120 gr Suiker
Eiwit
- 60 gr Eiwit
Instructies
Siroop
- Doe het water in een kookpot, vervolgens de suiker.40 gr Water, 120 gr Suiker
- Breng aan de kook tot 121°C
- Als de temperatuur 110°C bereikt, begin de eiwitten op te kloppen
Meringue
- Zet de klopper (mixer) op een trage stand, voeg de siroop in een zachte straal toe.60 gr Eiwit
- Laat de meringue koud kloppen op hoge snelheid.