gereedschap

Vlaaien werden vroeger dikwijls thuis gemaakt, het vereist niet zoveel gereedschap en is meestal al aanwezig in de keuken.

beslagkommen

Een paar kleine en grote kommen om de ingrediënten in af te wegen en te mengen of beslagen tijdelijk in te bewaren.

weegschaal

Een keukenweegschaal voldoet. Omdat soms kleine hoeveelheden dienen afgewogen te worden verdient een digitale weegschaal met een nauwkeurigheid tot op de gram de voorkeur.

de deegrol

Thuis beschikken we niet over een uitroltafel zoals de (banket)bakker. Deegrollen komen voor in verschillende vormen en maten, dik en dun, met of zonder handvatten, met of zonder kogellagers. Het handigst is als de deegrol iets breder is dan uit te rollen deeg. En te dunne deegrol zal ook moeilijk een hoge deegbal platrollen.  Een fles kan als noodoplossing gebruikt worden.

de vlaaipan

Voor normale vlaaien is een hoogte van ongeveer  2,5  cm gangbaar. Sommige vullingen, meestal de niet fruit vullingen, vereisen een wat hogere bakvorm: 3,5 à 4 cm. Als beginner is een wat hogere vorm handiger, zodat wanneer de korst wat krimpt de vulling niet gaat uitlopen tussen de vlaai en de vlaaipan.

Men vindt vlaaipannen met en zonder gekartelde randen. De zijdes van de niet gekartelde vlaaipannen zijn meestal schuiner en deze bakvormen zijn wat makkelijker om te ontvormen. Wat het ontvormen nog makkelijker zijn de vlaaipannen met een uitneembare bodem.

Traditionele vlaaipannen die ook professioneel worden gebruikt zijn van “blauw staal”. Voor het eerste gebruikt dienen deze te worden gereinigd van de industriële olie. En daarna ingesmeerd met food-grade olie – en dan de olie even inbakken om een dunne beschermlaag aan te brengen. Het ingevet houden van de vlaaipannen voorkomt dat ze gaan roesten. Blauw staal vlaaipannen worden niet afgewassen – als ze toch gewassen moeten worden dan enkel met heet water zonder detergent.

Vlaaipannen met een antiaanbaklaag zijn duurder alternatief, maar makkelijker in onderhoud en gebruik.

de oven

Vlaaien werden  oorspronkelijk  gebakken in een bakhuis, in een hout gestookte oven. Een vlaai kan gebakken worden in de meeste huishoudelijke ovens. Bij bakkers gebruikt men vloer-, hetelucht-, rotatie- en tunnelovens. Thuis kan men de vlaai bakken in de keukenoven, zowel conventionele (boven en onderwarmte) of met hetelucht oven voldoen. In een heteluchtoven wordt doorgaans op een iets lagere  (ongeveer 10%) temperatuur gebakken.

het rooster

Het rooster dient om de vlaai na het bakken te laten afkoelen. Door ze op een rooster te plaatsen kan er lucht rond de vlaai, en kunnen de dampen afgevoerd worden. Dit voorkomt een slappe wakke bodem.