ananasvlaai
Afdrukken

Ananasvlaai

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk banketbakkersroom, ananasvulling, vlaaiendeeg, afwerking 
Voor 1 vlaai van 30cm 
Kost per persoon : €€ 
Recept versie : Recept-v1.1
Totale Tijd2 hrs
Gang: Dessert
Keuken: Belgisch, Limburg, Nederlands
Trefwoorden: ananas, ananasvlaai, vlaai
Krollemol
Opbrengst: 12 personen
Auteur: Krollemol

Ingrediënten

banketbakkersroom

  • 400 gr Melk Volle
  • 40 gr Suiker
  • 80 gr Ei
  • 80 gr Suiker
  • 32 gr Puddingpoeder

ananasvulling

  • 50 gr Suiker
  • 28 gr Koud Bindmiddel
  • 200 gr Ananassap
  • 700 gr Ananas

vlaaiendeeg

  • 400 gr Bloem-Patent
  • 8 gr Instant Gist
  • 20 gr Suiker
  • 80 gr Ei
  • 160 gr Volle Melk
  • 6 gr Zout
  • 96 gr Boter

afwerking

  • 20 gr Gemalen Kokos

Instructies

banketbakkersroom

  • Melk (Volle) en suiker aan de kook brengen.
  • Ei (gram), suiker en puddingpoeder glad roeren. Al roerend wat melk opgieten.
  • Mengsel terug bij melk. Aan de kook
  • brengen, even laten doorkoken.
  • Afdekken met folie, direct in contact met de
  • pudding, om velvorming te voorkomen.
  • Laten afkoeln.
  • De banketbakkersroom glad kloppen voor
  • gebruik.

ananasvulling

  • Suiker en koud bindmiddel onder elkaar mengen.
  • Al sneeuwend met het ananassap mengen
  • Ananas in stukjes snijden en onder mengen.

vlaaiendeeg

  • Bloem-Patent, gist, suiker, ei, volle melk, zout en boter in de keukenrobot mengen met de deeghaak. Twee minuten op lage snelheid en nog eens twee minuten op middelmatige snelheid laten kneden Nog even met de hand nakneden. Het deeg 30’ laten rijzen in een afgedekte kom.
  • Het deeg verdelen in 2, een grote portie van ongeveer 480gram en een kleinere van 270gram.
  • Mooie bolletjes van maken.
  • Hierna de grote bol deeg uitrollen in een cirkel. Fonceer het vlaaiendeeg in een ingeboterde vlaaipan.
  • De banketbakkersroom gelijkmatig verdelen over de vlaaibodem. Ananasvulling over de banketbakkersroom verdelen.
  • De kleiner bol deeg uitrollen in een cirkel, en een raster maken.
  • De rand van de ananasvlaai bestrijken met water en hierop het raster plaatsen.
  • 30 à 35’ bakken op 180°C (Hetelucht). Eventueel de ananasvlaai na 20′ wat draaien in de oven zodat ze gelijkmatig bruint.
  • De vlaai uit oven halen. De ananasvlaai ontvormen. Laten afkoelen op rooster.

afwerking

  • De kokos over de randen van de vlaai strooien.