Go Back

baba aardbei

baba, mascarponeslagroom, aardbeiensiroop
voor 12 babas van ca. 7,5cm
Totale Tijd1 hr 30 mins
Gang: Dessert
Keuken: Frans
Trefwoorden: aardbei, baba
Krollemol
Opbrengst: 12 personen
Auteur: Krollemol

Ingrediënten

baba

  • 240 gr bloem
  • 2 gr fleur de sel
  • 8 gr honing
  • 4 gr instant gist
  • 270 gr ei
  • 80 gr boter
  • rode kleurstof

aardbeiensiroop

  • 2 gr gelatine
  • 100 gr aardbeien ev. diepvries
  • 200 gr aardbeienPurée
  • 150 gr water
  • 1 gr vanillepoeder
  • 150 gr suiker
  • rode kleurstof

Aardbeiengelei

  • 500 gr aardbeien ev. diepvries
  • 100 gr suiker
  • 6 gr pectine NH
  • citroensap 1/2 citroen
  • rode kleurstof

vanille pannacotta

  • 5 gr gelatine
  • 40 gr suiker
  • 300 gr room 35%
  • 200 gr melk
  • 1 vanillestokje

mascarponeslagroom

  • 50 gr mascarpone
  • 1 gr vanillepoeder
  • 250 gr room 35%
  • 25 gr poedersuiker

afwerking en montage

  • Verse Aardbeien

Instructies

baba (Christophe Adam)

  • Meng de bloem met het zout, de honing en de gist.
  • In de keukenrobot met de kneedhaak, werk het ei beetje bij beetje onder, tot het deeg loslaat van de rand.
  • Voeg de kleurstof, en de zachte boter met stukjes toe tot een homogeen geheel.
  • Doe in een bebloemde kom en laat rijzen tot het volume is verdubbeld.
  • Doe het deeg op een bebloemd werkblad, ontlucht zachtjes, en doe in een spuitzak.
  • Spuit de savarin vormpjes vol met het deeg en laat nogmaals 30 à 45′ rijzen op een warme plaats.
  • Bak 25 à 30 minuten op 170°C.
  • Haal uit de vorm in plaats nogmaals 5 minuten in de oven op 150°C om uit te drogen.

aardbeiensiroop

  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Breng de rest van de ingrediënten behalve de kleurstof aan de kook.
  • Voeg kleurstof en gelatine toe. Mix het geheel fijn.
  • Laat de baba’s de siroop opzuigen.

Aardbeiengelei

  • Mix de aardbeien fijn. Verwarm tot 45°C.
  • Meng ondertussen de suiker met de pectine. Voeg al roerend toe en breng de gelei aan de kook.
  • Van het vuur, voeg het citroensap en de rode kleurstof toe.
  • vanille pannacotta
  • Week de gelatine in koud water.
  • Schraap de vanillestok uit. Doe het merg en de peul in een kookpot met de rest van de ingrediënten.
  • Breng aan de kook. Van het vuur roer de gelatine onder. Laat wat afkoelen. Verwijder de vanillepeul.
  • Giet de pannacotta in potjes, halfvol. Laat afkoelen.

mascarponeslagroom

  • Klop de mascarpone los, voeg achtereenvolgens het vanillepoeder, slagroom en de poedersuiker toe en klop de slagroom op. Doe in een spuitzak .

afwerking en montage

  • Dompel de bovenkant van de baba’s in de aardbeiengelei. (Verwarm de gelei eventueel om hen terug vloeibaaider te maken).
  • Zet in een potje met pannacotta.
  • Spuit wat mascarponeslagroom op de baba, en werk af met verse aardbeien.